Een woord is een woord, of niet?

Het valt mij op dat mensen soms ‘strompelen’ over een woord. Er ontstaat onenigheid omdat we elkaar niet meer ‘verstaan’. Helaas pakt het vaak verkeerd uit en zwijgen we. We praten niet meer met elkaar. We zijn of worden het toch niet eens. Nu hoeven we het ook niet met elkaar eens te zijn. Maar blijven praten zouden we wel moeten doen. Als het gaat om christendom hoor ik regelmatig dat ‘je je moet houden aan wetten en regels, die van bovenaf zijn opgelegd’. Niets is minder waar. Christendom heeft alles te maken met mildheid en vergeving, met het leren beminnen van vijanden en met het luisteren naar het woord van Iemand die als een vader en een moeder van je houdt en die spreekt in je hart. In het christendom is er slechts één wet: die van de liefde. Als we die ene wet in ons hoofd en vooral in ons hart prenten zijn we oprecht christen.
Het gaat er om naar welk Woord we luisteren. En hoe dat Woord te verstaan.
Velen van ons werken als vrijwillig(st)er in onze parochies. Ze voelen zich geroepen. Ze hebben het Woord gehoord. Ieder voor zich houdt zich eraan en blijft zich inzetten, waarvoor wij heel erg dankbaar zijn.
Maar … heel gemakkelijk vliegen we elkaar in de haren, omdat hij of zij niet doet wat ‘ik’ wil. Ik denk op zulke momenten: hoe moeilijk kan het zijn om samen te werken aan de opbouw van de kerk, van de parochie, waar jij deel van uitmaakt. En niet jij of ik bepalen hoe dat gaat, maar Hij die ons de Woorden geeft waar wij naar mogen luisteren. Niet ik, niet jij, niet zij, maar WIJ zijn parochie.
Laten we de handen ineen slaan (hoeft niet letterlijk) en ONZE –nieuwe- parochie ‘Sint Jan de Doper’ op de kaart zetten.
Gerrit Fennema, diaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *