In de Advent keren we ons leven

Met het aansteken van de tweede kaars op de Adventskrans willen we ook een tweede bres slaan in de muur van onmacht en onrecht. We willen verder bouwen aan een wereld van vrede en liefde. We zijn samen op weg naar Kerst. We hebben verwachtingen en wensen. Maar het zijn niet ├│nze wensen die vervuld worden. Het zijn Gods wensen.
Daarom roept Johannes ons op ons leven om te keren. Keer je af van alles wat overbodig is. Klamp je niet vast aan wat nu een modegril is. Kleur je leven op een andere manier: kleur je leven met solidariteit, met vrede en liefde.
In de Advent leren we wachten. Tijdens dat wachten leren we ons verkrampte leven zachter, milder te maken.
In de Advent leren we waken. We luisteren in de stilte naar Gods Woorden. We doen het overtollige van de hand. We delen wat we niet meer nodig hebben met anderen. We brengen het teveel aan spullen naar de kringloopwinkel. Keer je om, ga anders leven, met open handen die bidden om in de duisternis van de beproeving overeind te blijven.
In de Advent leren we dat niet alles wat we doen tevergeefs is. Dat God ons altijd trouw is gebleven, vanaf het moment als Kind aan ons is gegeven.
In de Advent leren we recht te maken wat krom is. We leren onderlinge verhoudingen te herstellen. We banen een weg voor de Heer en voor onze medemensen.
In de Advent leren we hopen en verwachten.
diaken Gerrit Fennema